hemoroidi

HEMOROIDI


Hemoroidi so razširjene vene v danki in okoli anusa. Dejavniki tveganja za njihov nastanek so debelost in prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin. Pri ženski populaciji pa se pogosto pojavljajo med nosečnostjo in po porodu. Hemoroidi so pogosta težava, ki prizadene večino prebivalstva v določenem življenjskem obdobju. Težave nastanejo z otekanjem ven v mehkem tkivu okoli anusa in v zadnjem delu danke. Vozlički okoli anusa so poznani kot zunanji hemoroidi, vozlišče v danki pa so notranji hemoroidi. Notranje hemoroide, ki zdrknejo iz zadnjika, imenujemo zdrknjeni hemoroidi in so lahko še posebej boleči. Hemoroidi pogosto povzročajo krvavitve, bolečine, srbečico in nelagodje. Ti simptomi se običajno pojavljajo v presledkih, vendar stanje samo po sebi ni resno, ampak zlasti neprijetno.

Za optimalne rezultate moramo pričeti z blaženjem simptomov hemoroidov čim hitreje, ko se ti pojavijo, saj je v nasprotnem primeru zdravljenje dolgotrajnejše in bolj boleče. K uspešnosti odpravljanja težav veliko pripomore tudi sprememba življenjskega sloga z uživanjem zdrave prehrane bogate z vlakninami, več gibanja in uživanje večjih količin vode.


MNENJA ZDRAVNIKOV:


dr. Alvin N. Goldmann, MD
”HemoSens mazilo in prehransko dopolnilo, poleg zdravega načina življenja, pripomoreta k uravnavanju simptomov hemoroidov. HemoSens je primeren za vse, ki se soočajo z lažjimi oblikami povečanih hemoroidov, s fisurami in razjedami v predelu zadnjika. Nudil bo olajšanje, zmanjšal bo razdraženost in srbečico ter pripomogel k zmanjšanju hemoroidnih blazinic.”

dr. Morell Andres, MD
Pri pacientih z diagnozo Noduli Haemorrhoidales, katerim sem svetoval uporabo izdelka HemoSens, opažam uspešnejše in hitrejše blaženje otekline in bolečine. Prednost izdelka HemoSens vidim v celostnem pristopu k blažitvi hemoroidov, saj kapsule vplivajo na tonus venskega dela ožilja, mazilo pa manjša oteklino in blaži bolečino.


ŠTUDIJE:


CAPROS®:

Phyllanthus emblica ali indijska kosmulja je ena najpomembnejših Arjuvedskih surovin, ki je tradicionalno v uporabi za zdravljenje množice zdravstvenih tegob. Capros je ekstrakt, pripravljen iz užitnih plodov indijske kosmulje. Učinkovitost in varnost ekstrakta sta bila potrjena v testih na dejanski surovini. Človeške klinične študije so pokazale, da Capros pomaga pri vzdrževanju zdravja krvožilja in kože.

Rezultati kliničnih študij potrjujejo pozitiven vpliv Caprosa na več aspektov stanja krvožilja:

1. Spodbujanje zdravja endotelija - notranje plasti obtočil (nivo endotelijskih označevalcev)

2. Znižanje tako sistoličnega, kot diastoličnega krvnega tlaka, izmerjenega v nadlaktni arteriji

3. Izboljšan objektivni profil lipidov v krvi

4. Signifikantno znižanje nalaganja trombocitov in količine C-reaktivnega proteina, označevalca sistemskega vnetja

Zdrav krvno žilni sistem zmanjša možnost zapletov s hemoroidi.

Capros je znan po izredno visoki ORAC vrednosti, ki nakazuje visoko sposobnost vezave prostih radikalov. Surovina nima pro-oksidativnih lastnosti, zmanjšuje pa pojavnost sistemskega vnetja. Skupek Caprosovih lastnosti pozitivno vpliva na stanje hemoroidov – medtem ko po eni strani znižuje krvi tlak in posledično bolečine na prizadetem mestu, po drugi hkrati izboljšuje kvaliteto žilnih površin, s čemer zmanjša nadaljnjo tvorbo hemoroidov. Opisani pozitivni antioksidativni in srčno žilni vplivi pa izboljšajo zdravstveno stanje, ne le ožilja, temveč imajo blagodejen učinek na sistemsko zdravje.

Objavljene študije na surovini Capros: Pingali Usharani, Nishat Fatima, Muralidhar Nizampatnam; Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2013:6 1–10. Tuhin Kanti Biswas, Shraban Chakrabarti, Srikant Pandit, Utpalendu Janaa, Subrata Kumar Dey; Journal of Herbal Medicine, 4 (2014) 188‐194. Nishat Fatima, Usharani Pingali, N. Muralidhar. Phytomedicine. j.phymed.2013.10.024. Savita Khanna, Amitava Das, James Spieldenner, Cameron Rink, and Sashwati Roy; J Med Food 18 (4)2015, 415–420. Nishat Fatima, Usharani Pingali, Raveendranadh Pilli; Pharmacognosy Research | January‐March 2014 | Vol 6 | Issue 1. P. Usharani, P.V. Kishan, Nishat Fatima and C. Uday Kumar; IJPSR


Kalcij in flavonoidi:
Kalcij in flavonoidi dokazano pripomorejo k odpravljanju simptomov akutnih hemoroidov. V klinični študiji so bili pozitivni učinki na večino simptomov opaženi že po dveh dneh uporabe. Po štirih tednih je tretiranje s kalcijem povsem odpravilo simptome akutnih hemoroidov pri 76% uporabnikov, tretiranje s flavonoidi pa pri 73% uporabnikov. 

Vir: Sarabia in sod., 2001. Current Therapeutic Research, 62: 524-529.

Kompleks iz rdečih pomaranč:

Rdeče pomaranče so tipični predstavniki sadežev iz Mediterana, z neverjetnimi pozitivnimi učinki na človeško telo. Znanstvena dognanja nakazujejo na dejstvo, da je standardizirani kompleks iz rdečih pomaranč nova surovina za ohranjanje zdravja krovnih tkiv ter celotnega telesa, ki izboljša tako zunanji izgled, kot tudi dobro počutje.

Kompleks iz rdečih pomaranč je standardiziran prah, pridobljen iz soka treh obarvanih sort rdečih pomaranč iz Sicilije. Drevesa rdečih pomaranč rastejo na izbranih področjih okrog vulkana Etna, in so kot taka podvržena ekstremnim pogojem, posledično pa so bogata z zaščitnimi snovmi.

Več kliničnih študij je potrdilo, da uživanje kompleksa rdečih pomaranč nasprotuje tvorbi oksidativnega stresa in to celo pri osebah, ki so temu še posebej izpostavljeni – kadilci, policisti, diabetiki in osebe izpostavljene onesnaženemu zraku. Učinkovitost ekstrakta v boju proti oksidativnem stresu je bila dokazana z meritvami označevalcev oksidativnega stresa v krvni plazmi.

Redno uživanje kompleksa rdečih pomaranč ima koristne učinke na stanje kože, drugih krovnih tkiv in celotno telo. Zaradi zaščitne vloga v primeru oksidativnega stresa, kot tudi sposobnosti kompleksa rdečih pomaranč za varovanje krovnih tkiv, lahko njegovo uživanje pozitivno vpliva na obstoječe hemoroide in hkrati varuje vene pred njihovim nastankom. Prav tako kompleks vsebuje bogato bero bioflavonoidov, aktivnih substanc, ki prispevajo k odpravljanju simptomov akutne oblike hemoroidov. 

Objavljene študij: Russo A, et al. J Food Sci 67: 2814-2818 (2002). Sorrenti V, et al. J Food Sci 69: 480-484 (2004). Cornelli UA, et al. Progress in Nutrition1:21-27 (2000). Frasca G, et al. Nat Prod Res 24(15):1469-1480 (2010). Bonina F, et al., Nutr Res 25:917-924 (2005). Bonina FP, et al. Nat Prod Res 22(17):1544-51 (2008). Bonina F, et al., Diabetes Nutr Metab 15: 14-19 (2002). Cimino F, et al., Biofactors 30: 129-138 (2007). Cardile V, et al., Phytoter Res 24:414-418 (2010). Puglia C, et al., J Cosm Derm 13(2):151-7 (2014).


Virginski nepozebnik:

Študije so dognale, da ima virginski nepozebnik ugoden učinek na hemoroide, kožne razjede in ekcem. Glavni aktivni sestavini virginskega nepozebnika so tanini in eterična olja, ki delujeta kot astringenta. Dokazano je bilo, da ima virginski nepozebnik ugoden učinek na žile in deluje protivnetno.

Viri:1. Swoboda M, Meurer J. Treatment of atopic dermatitis with hamamelis ointment. Br J Phytother . 1991;2:128–132.
2. Korting HC, Schafer-Korting M, Hart H, et al. Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin. Eur J Clin Pharmacol . 1993;44:315–8.
3. Hughes-Formella BJ, Bohnsack K, Rippke F, et al. Anti-inflammatory effect of hamamelis lotion in a UVB erythema test. Dermatology . 1998;196:316–322.
5. Bernard P, Balansard P, Balansard G, Bovis A. Venotonic pharmacodynamic value of galenic preparations with a base of hamamelis leaves. J Pharm Belg 1972;27:505-12.